Blat kuchenny to jeden z najważniejszych, a na pewno najbardziej funkcjonalnych elementów kuchni. Jeszcze przed zakupem mebli wiele osób zastanawia się, z jakiego materiału powinien być wykonany; niektórzy uważają, że najlepszym rozwiązaniem jest drewno, szczególnie, gdy reszta wyposażenia pomieszczenia również jest drewniana. Przeciwnicy wskazują na niską odporność materiału na zarysowania i uszkodzenia. Co zatem warto jest wybrać?
Czy warto wybrać drewno?
Część blatów kuchennych powstaje z drewna, co oznacza, że to rozwiązanie również ma wielu zwolenników. Najczęściej wybieranymi gatunkami są odmiany krajowe, takie jak sosna, dąb, buk czy jesion, jednak dla bardziej „wybrednych” klientów istnieje możliwość zamówienia blatu wykonanego z mahoniu lub apelli. Drewniane blaty przed oddaniem do użytku muszą jednak przejść specjalną impregnację, koniecznie środkiem z atestem spożywczym, ze względu na fakt, że kontakt z blatem ma również jedzenie. Posiadając drewniany blat nie możemy zapomnieć o regularnym szlifowaniu drobnym papierem ściernym. Niestety, chociaż estetyka drewnianego blatu jest zazwyczaj o wiele bardziej atrakcyjna niż w przypadku pozostałych materiałów, potwierdza się jego niezbyt duża wytrzymałość – nadmierny i zbyt częsty kontakt z wilgocią czy wysoką temperaturą mogą spowodować zniszczenie blatu. Decydując się na drewno musimy również uwzględnić fakt, że po jakimś czasie blat może być już mocno zarysowany i tym samym będzie prezentował się znacznie gorzej.
Postforming: wygodny laminat
Blaty wykonane z postformingu to po prostu płyty wiórowe pokryte odpowiednim laminatem. Pierwszą i niezaprzeczalną zaletą takiego rozwiązania jest… jego cena. Z tego względu postforming należy do najczęściej wybieranych blatów. Kolejnym plusem jest trwałość materiału i odporność na wszelkiego rodzaju ścieranie i odbarwienia, co można bez problemu zaobserwować w przypadku blatów drewnianych. Blaty z postformingu są również na ogół zabezpieczone przed wciekaniem wody w połączenia; dzięki temu możemy uniknąć trwałego zniszczenia blatów. Co ciekawe, blaty wykonane z tego materiału mogą imitować inne, w tym także drewno – jeśli więc wiemy, że taka stylistyka będzie pasować do naszej kuchni, śmiało możemy zamówić „udający drewno” produkt (np. laminowany blat z Castoramy).
Pozostałe materiały
W produkcji blatów kuchennych stosowanych jest znacznie więcej materiałów, takich jak m.in. kompozyt, płytki ceramiczne i kamień. Jakie są zalety takich blatów? W przypadku kompozytu jest to zdecydowanie wysoka odporność nie tylko na zarysowania, ale również na wysoką temperaturę czy środki chemiczne. Podobać się może również jego jednolita płaszczyzna powstała na skutek bezspoinowego łączenia. Podstawą blatu z płytkami ceramicznymi jest, podobnie jak w przypadku postformingu, płyta wiórowa, na którą następnie naklejane są płytki. Najtrwalszymi blatami są za to bez wątpienia blaty kamienne; marmur i granit to marzenie wielu, jednak ceny skutecznie odstraszają część potencjalnych nabywców.
Przy dokonywaniu wyboru materiału na blat pamiętajmy, że w przypadku kuchni najważniejsza jest funkcjonalność. Piękny, ale mało użyteczny blat może być dobrym rozwiązaniem tylko dla osób, które na co dzień nie gotują, a na pierwszym miejscu stawiają perfekcyjne urządzenie mieszkania.