Odpowiadając na pytanie zawarte w tytule: tak, jak najbardziej.
Może i nie są one drogie, ale ich średni koszt jest wyższy, niż cena win produkowanych standardowymi metodami. Czy to oznacza, że nie warto ich kupować? Otóż nic bardziej mylnego. Po prostu za luksus trzeba płacić.
Dlaczego naturalne wina francuskie są droższe?
Przyczyn takiego stanu rzeczy jest co najmniej kilka. Oto najważniejsze z nich:
- Wina naturalne produkuje się jedynie z najlepszych winogron. A to oznacza, że koszty wytworzenia litra napoju są znacznie wyższe. Technologia naturalna wymusza wykorzystanie jedynie najlepszych owoców. Reszta jest traktowana jako odpad, albo sprzedawana innym podmiotom, zajmującym się produkcją wina metodą standardową.
- Wina o pochodzeniu naturalnym produkuje się w niewielkim nakładzie. To z kolei oznacza, że trzeba podnieść ich ceny, aby wytwórca był w stanie utrzymać siebie i swą rodzinę. Nie jest bowiem tajemnicą, że za wytwarzanie tych win odpowiedzialne są często małe, rodzinne winiarnie.
- Trudno nabyć dobrej jakości wina naturalne poza Francją. Co prawda Polska może pochwalić się rozbudowaną siecią sklepów oferujących francuską żywność, ale wciąż jest to bardzo mało w porównaniu do dużych supermarketów. A to – jak łatwo się domyślić – zwiększa koszty nabycia produktu.
- W środowisku panuje stwierdzenie, że za naturalne wina francuskie trzeba po prostu więcej płacić. Takie podejście wynika przede wszystkim z ich elitarności, oryginalnego smaku, a także interesującej barwy.
Czy warto płacić więcej?
W Polsce naturalne wina francuskie są smakołykiem przeznaczonym głównie dla koneserów. Zresztą podobnie jest również we Francji, gdzie idzie zdecydowana większość tamtejszej produkcji. Kwestią otwartą pozostaje to, czy dana osoba chce płacić więcej za trunek. To samo dotyczy np. piw, które coraz częściej produkowane są przez mało znanych, dopiero wschodzących producentów. Mimo, że ich cena jest często nawet trzykrotnie wyższa niż koszt nabycia zwykłego piwa, to jednak wielu piwoszy uważa, że warto płacić więcej.