Wybór stołu kuchennego z pozoru jest błahą sprawą. Jednak jeśli chcemy być przez lata zadowoleni z korzystania z kuchennego stołu, przy jego wyporze powinniśmy zwrócić uwagę na kilka ważnych elementów, oraz zastanowić się czego my sami będziemy od niego wymagać. Na początku zastanów się jaki kształt stołu będzie odpowiedni do twojej kuchni czy jadalni. Możesz wybrać owalny, kwadratowy, bądź prostokątny. Owalne stoły wybiera się do większych pomieszczeń, w których może stać na środku. Jeśli masz dużą rodzinę, stół powinien być albo duży, albo rozkładany w razie potrzeby. Ta funkcja umożliwi ci dopasowanie go do aktualnych potrzeb rodziny. Kolejną ważną sprawą do zastanowienia jest jego wysokość. Jeśli nie kupujemy krzeseł w komplecie, ważne jest by ich wysokość była dopasowana do jego wysokości.
Jeśli chodzi o same nogi, nie jest dobrze kupować stoły, których nogi są przytwierdzone bezpośrednio do blatu. Najlepszym rozwiązaniem są stoły z tak zwanym stelażem pod spodem. W innym wypadku nogi mogą ulec szybkiemu wyłamaniu, przy uszkodzeniach mechanicznych. Jeśli nogi są wkręcane do blatu, zwróć uwagę na ilość mocowań. Niech ich będzie co najmniej trzy. Sam blat natomiast powinien być odporny na wysokie temperatury. Nie powinniśmy drżeć na myśl o postawieniu gorącej herbaty czy talerza z zupą. Blat stołu, musi być także odporny na zarysowania, oraz detergenty. Popularnymi w tym sezonie blatami są szkło hartowane (odporne na wysokie temperatury) oraz z drewna olejowanego.
Na rynku dostępne są też stoły z drewna lakierowanego, jednak te nie są już tak na topie jak te olejowane. Nie trzeba im jednak poświęcać tyle uwagi, gdyż nakładanie na blat oleju nie jest łatwe a w miarę często trzeba to robić. Jeśli zatem stoisz przed zakupem stołu, przeanalizuj te i inne zasady. Pozwoli ci to cieszyć się tym wyborem przez wiele następnych lat. Ponieważ stół nie tylko powinien być dopasowany do wnętrza, ale musi być też praktyczny i funkcjonalny.